Półgęsek domowej roboty

Zdrowa wędlina, którą przygotujesz samodzielnie: pyszny półgęsek domowej roboty!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Półgęsek domowej roboty
screen Instagram najka_87
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 duża pierś gęsi
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
Przepis Roberta Sowy: gęsie żołądki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na półgęsek domowej roboty, czyli smakowitą wędlinę z gęsi. Ten staropolski przepis uchodzi za ekskluzywny - dawniej gęsinę serwowano wyłącznie na dworach szlacheckich. Inna nazwa półgęska to pierśnik lub półgąsek.

  1. Gęsinę odkrój od kości, ale nie przecinaj skóry.
  2. Natrzyj porządnie solą, umieść w lodówce i pekluj przez 12-15 dni.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu posyp mięso pieprzem.

Dania z gęsiny - 15 przepisów

  1. Półgęsek powinnaś teraz zszyć i zasznurować.
  2. Półgęsek wędź przez dwie doby w zimnym dymie (optymalna temperatura to około 30-40 stopni).

Gęś pieczona - przepis Magdy Gessler

  1. Po zakończeniu wędzenia odłóż wędlinę na 5-6 dni, aby dojrzała do końca.
  2. Serwuj pokrojoną w plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)