Mięsne przekąski z dipem

Sos o smaku ziołowym!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mięsne przekąski z dipem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5 dag tartego parmezanu
  • starta skórka z cytryny
  • 3 jajka
  • mąka kukurydziana
  • sól
  • pieprz
  • olej
Kulki:
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • kawałek pora (około pięciocentymetrowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • małe jajko
  • 3 łyżki parmezanu
  • łyżka otrębów pszennych
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
Dip:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki śmietany
  • po 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
Jogurtowe pierożki z nadzieniem serowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mięsne kąski z dipem!

  1. Pierś pokrój w małe sznycelki, mniej więcej na dwa kęsy.
  2. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Panieruj w mące, jajkach i bułce tartej wymieszanej z parmezanem i skórką cytrynową.
  4. Usmaż na oleju na złoty kolor.
  5. Mięso mielone połącz z jajkiem, posiekanym porem, rozgniecionym czosnkiem, parmezanem, szczyptą papryki, soli i pieprzu.
  6. Uformuj z masy malutkie kuleczki i usmaż na rumiano na oleju.
  7. Śmietanę połącz z jogurtem, majonezem, czosnkiem i ziołami.
  8. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
  9. Podawaj do kąsków.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)