Galaretka pomidorowa

Zaskakująca letnia przekąska z pomidorami

DRUKUJ PRZEPIS
Galaretka pomidorowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 90 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 mięsistych pomidorów
  • 15 dag kiełbasy
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • kieliszek białego wina lub esencjonalnego bulionu
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny instant
  • 3–4 krople sosu Tabasco
  • sól selerowa
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mielonej papryki
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i drobno pokroić. Obraną z osłonki kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę.
  2. Sok pomidorowy i wino wlać do rondla, przyprawić solą, Tabasco, cukrem i papryką. Podgrzać na małym ogniu. W gorącej zalewie rozpuścić żelatynę, przestudzić.
  3. Do formy z ozdobnym dnem wlać część tężejącej galarety, tak, by pokryła całą powierzchnię foremki.  Gdy zastygnie, włożyć wędlinę i pomidory, zalać resztą galarety i zastudzić. Wyłożyć ostrożnie na półmisek, pokroić w plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)