Bułeczki kukurydziane z soczewicą

Bułeczki kukurydziane z soczewicą to wspaniała wegetariańska przekąska dla każdej z nas!

DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki kukurydziane z soczewicą
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:

Cia­sto:   

  • 4 jajka
  • 30 dag jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki soli i cukru 

Farsz:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej papryczki
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 5 cm)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Soczewicę opłukać, osączyć. Na oleju przesmażyć posiekaną paprykę, czosnek i utarty imbir. Dodać soczewicę, wymieszać i wlać 1 szklanki wody. Wsypać curry, po szczypcie soli i pieprzu. Gotować na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje, wystudzić.
  2. Zrobić ciasto: jajka wymieszać z jogurtem, dodać sól, cukier oraz obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Zagnieść. Podzielić je na 20 części i uformować z nich cienkie placuszki. Na połowie ułożyć farsz i przykryć pozostałymi placuszkami. Lekko docisnąć i skleić. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 180°C. Podawać na ciepło.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)