3 przepisy na przekąski na chrupkim pieczywie dla dzieci

Chrupkie pieczywo możesz wykorzystać do przygotowania lekkich i dietetycznych przekąsek dla dzieci. Wypróbuj 3 przepisy na smaczne przekąski!
/ 29.05.2015 10:26

Polędwiczki z truskawkami i sosem balsamicznym na chrupkim pieczywie

pieczywo chrupkie z truskawkami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków
  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 5 świeżych truskawek
  • 7  łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój w centymetrowe plasterki, delikatnie rozduś dłonią. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotuj sos balsamiczny – na patelni wymieszaj ocet balsamiczny z miodem i podgrzewaj mieszając, aż zredukujesz jego objętość o połowę (około 10 minut).
  3. Truskawki pokrój w plasterki.
  4. Układaj plasterki polędwicy na zmianę z plasterkami truskawek, na chlebkach..
  5. Polej całość sosem balsamicznym.

Zobacz także: Zabawne kanapki na Dzień Dziecka

Pieczywo chrupkie z kremem orzechowym i jabłkiem

pieczywo chrupkie z jabłkiem

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków
  • 4 łyżki nutelli lub innego kremu orzechowego
  • Pół jabłka
  • Garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  2. Jabłko pokrój wzdłuż, na cienkie plasterki.
  3. Każdą kromkę chlebka Tovago posmaruj łyżką nutelli.
  4. Ułóż plasterek jabłka.
  5. Całość posyp prażonymi pestkami dyni.

Kanapka z pieczywa chrupkiego z serkiem cytrynowym

kanapki na chrupkim pieczywie

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków Tovago
  • 5 łyżek serka mascarpone
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • Pestki z połowy granatu
  • 1 łyżka migdałów w słupkach

Sposób przygotowania:

  1. Sok z cytryny wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż zredukujesz jego objętość do połowy. Wymieszaj dokładnie serek mascarpone z zagęszczonym sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Dodaj 1 łyżeczkę startej skórki cytrynowej.
  2. Upraż migdały na suchej patelni.
  3. Nałóż łyżkę serka cytrynowego na kromkę.
  4. Posyp całość pozostałą skórką cytrynową, uprażonymi migdałami i pestkami granatu.
  5. Udekoruj kanapki cząstkami cytryny.

Źródło przepisów: Materiały prasowe Tovago

Zobacz także: 6 pomysłów na kanapki dla dzieci

Redakcja poleca

REKLAMA