POLECAMY

Idealne remedium na przeziębienie - sprawdź przepisy na syrop z cebuli

Syrop z cebuli to doskonałe remedium na kaszel oraz lekkie przeziębienie – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
Idealne remedium na przeziębienie - sprawdź przepisy na syrop z cebuli

Syrop z cebuli przyrządzany na bazie surowej główki oraz cukru to przepis podstawowy. Możemy go urozmaicić o dodatek dowolnego miodu, co znacznie podwyższa jego wartości prozdrowotne. Czosnek w kawałkach lub przeciśnięty przez praskę dodatkowo wzmacnia jego działanie. Sprawdź nasze przepisy na doskonały syrop z cebuli!

Syrop z cebuli na kaszel

Oto składniki na syrop z cebuli na kaszel:

  • średnia cebula
  • cukier

Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel?

Przygotowujemy wyparzony wcześniej słoik.  Obieramy i kroimy cebulę na mniejsze kawałki. Przekładamy cebulę naprzemiennie z cukrem. Pozostawiamy na 10 godzin, aż cebula wypuści soki i cukier rozpuści się. Tak przygotowany syrop idealnie smakuje z dodatkiem rozmarynu.

Syrop z cebuli i cytryny

Oto składniki na syrop z cebuli i cytryny:

  • średnia cebula
  • miód
  • woda
  • cytryna

Jak zrobić syrop z cebuli i cytryny?

Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika i zalewamy miodem oraz wodą. Wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę. Przekładamy do naczynia i zakręcamy wieczko. Odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na 48 godzin. Tak przygotowany syrop z cebuli możemy podawać  podczas przeziębienia dla wzmocnienia organizmu.

Syrop z cebuli i czosnku

Oto składniki na syrop z cebuli i czosnku:

  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu

Jak zrobić syrop z cebuli i czosnku?

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Następnie kroimy cebulę na mniejsze plasterki. Wyparzony wcześniej słoik napełniamy wodą i układamy cebulę naprzemiennie z przeciśniętym czosnkiem. Zalewamy octem. Zakręcamy pokrywkę. Odstawiamy na jeden do dwóch dni. Tak przyrządzony syrop z cebuli wzmacnia i regeneruje organizm podczas okresu przeziębień i grypy.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)