Piknikowe przekąski na majówkę

Maj to właśnie idealny miesiąc na piknikowanie. Zabierzcie więc kocyk, okulary przeciwsłoneczne, kosz pełen smakołyków i w drogę na łono natury!

 Maj to właśnie idealny miesiąc na piknikowanie. Zabierzcie więc kocyk, okulary przeciwsłoneczne, kosz pełen smakołyków i w drogę na łono natury! 

Zobacz także: Smakołyki z grilla na majówkę

Jeżeli zastanawiacie się co włożyć do piknikowego kosza, to przejrzyjcie propozycje przepysznych przekąsek, które specjalnie dla was przygotowaliśmy. Gwarantujemy wam, że na świeżym powietrzu nabiorą wyjątkowego smaku.

 

Ciasteczka francuskie z kabanosikami

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • ciasto francuskie
  • kabanosy
  • straty żółty ser
  • jajko

Sposób przyrządzenia:

Kabanosy kroimy na 2 cm kawałki. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wymiarach 8cmx8cm. Na każdym kwadracie układamy kabanosa, posypujemy serem i zawijamy (dowolnie). Ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni).

 

Ślimaczki z tortilli

Wspaniałe w smaku zimne przekąski. Bardzo szybkie w wykonaniu. Do środka można dodawać wszystko to, co mamy w lodówce, wystarczy odrobina fantazji.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • placki tortilli
  • serek kremowy
  • papryka czerwona i żółta
  • starty żółty ser (około15 dkg)
  • szczypiorek
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Do serka dodajemy papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.

Każdy placek tortilli smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Po chwili nakładamy farsz i dokładnie rozsmarowujemy cienka warstwę na całym placku. Zawijamy ciasno w rulonik i kroimy na małe kawałki (jak sushi).

Dla zaostrzenia smaku możemy do farszu dodać ostre papryczki pokrojone drobno.

 

Masełko czosnkowe

Przepyszne czosnkowe masełko. Idealne do grzanek, do potraw z grill, czy nawet do świeżego pieczywa. Koniecznie musicie wypróbować.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • masło osełkowe
  • 4 zabki czosnku
  • sól
  • świeża natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Łączymy wszystko z masłem, solimy (masełko powinno być dość słone w smaku).

 

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • 6 świeżych pomidorów
  • 3 kule mozzarelli
  • 1 duża cebula, lub 3 dymki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • oreagno, zioła prowansalskie, bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Wyrobić na gładką masę i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Dokładnie docisnąć do dna i boków. ciasto na dnie nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w 200 stopniach.

W tym czasie pokroić cebulę w krążki i smażyć ja na odrobinie oliwy, aż zmięknie.

Pomidory pokroić w krążki, posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej, bądź piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez około 15 minut.

Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę, pomidory, a między pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach, aż ser lekko się roztopi.

 

Proste krewetki z dipem

Krewetki, które nie wymagają ani specjalnych umiejętności kucharskich, ani czasu. Wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • krewetki
  • oliwa z oliwek
  • świeża natka z pietruszki, świeży koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • czerowona papryka w proszku,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone, obrane z końcówek krewetki włożyć do półmiska i zalać oliwą z oliwek. Dodać posiekaną natkę, koperek, czerwoną paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę, sol, pieprz. Krewetki marynujemy przez około 30 minut.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki z odrobiną zalewy i smażymy przez około 5 minut z każdej strony.

Krewetki podajemy z dipem majonezowym (200 g majonezu, papryka chili w proszku, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz).

Życzymy wam błogiego lenistwa i nielimitowanego pałaszowania.

Zobacz także: Smakołyki z grilla na majówkę

Fot. Magda Balul

Robert Sowa o kulinarnych trendach
SKOMENTUJ (23)
KOMENTARZE (23)
AvrStudio/2 lata temu
Może w tym roku skorzystam z tych podpowiedzi.
kitek12/4 lata temu
Masełko czosnkowe :)
sylwiach/4 lata temu
przekąski idealne na mały wypad z dziećmi :)
POKAŻ KOMENTARZE (23)