Przygotowanie 15 min
Grillowanie ok. 25 min
Porcja ok. 460 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 70 dag żeberek wieprzowych (niezbyt tłustych)
Marynata:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- ząbek czosnku
- kilkanaście ziarenek kolendry
- słodka papryka
- pieprz
- 2 liście laurowe
- łyżka ostrej musztardy
- 1/3 szklanki czerwonego wina
Dodatkowo:
- 2 główki czosnku
Sposób wykonania żeberek z grilla:
- Mięso umyj i pokrój na kawałki szerokości 3–4 cm. Czosnek posiekaj, kolendrę utłucz w moździerzu, a listki laurowe drobno pokrusz. Wymieszaj z resztą składników marynaty. Zalej nią żeberka i odstaw pod przykryciem na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Żeberka wyjmij z marynaty, ułóż na tacy do grillowania. Upiecz z obu stron na rumiano nad żarzącymi się węglami, smarując je resztą marynaty. Żeberka z grilla podawaj z grillowanymi warzywami.
- Czosnek (bez obierania) przekrój w poprzek na pół, posmaruj odrobiną marynaty i piecz na grillu, układając go z boku rusztu, aż się zrumieni.