Żeberka z czosnkiem z grilla - przepis

Żeberka z grilla fot. Adobe Stock
Wyjątkowo soczyste mięso w pysznej marynacie... Sprawdź przepis!
/ 24.04.2018 15:26
Żeberka z grilla fot. Adobe Stock

Przygotowanie 15 min
Grillowanie ok. 25 min
Porcja ok. 460 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 70 dag żeberek wieprzowych (niezbyt tłustych)

Marynata:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • ząbek czosnku
  • kilkanaście ziarenek kolendry
  • słodka papryka
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • łyżka ostrej musztardy
  • 1/3 szklanki czerwonego wina

Dodatkowo:

  • 2 główki czosnku

Sposób wykonania żeberek z grilla:


  1. Mięso umyj i pokrój na kawałki szerokości 3–4 cm. Czosnek posiekaj, kolendrę utłucz w moździerzu, a listki laurowe drobno pokrusz. Wymieszaj z resztą składników marynaty. Zalej nią żeberka i odstaw pod przykryciem na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Żeberka wyjmij z marynaty, ułóż na tacy do grillowania. Upiecz z obu stron na rumiano nad żarzącymi się węglami, smarując je resztą marynaty. Żeberka z grilla podawaj z grillowanymi warzywami.
  3. Czosnek (bez obierania) przekrój w poprzek na pół, posmaruj odrobiną marynaty i piecz na grillu, układając go z boku rusztu, aż się zrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA