Zapiekanka z sosem carbonara - przepis składniki i przygotowania

Smaczne i szybkie danie obiadowe? Zobacz przepis na zapiekankę makaronową z sosem carbonara!
Weronika Kwaśniak / 27.01.2017 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z sosem carbonara - przepis składniki i przygotowania fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag makaronu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 żółtka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego twardego sera, np. parmezanu
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę makaronową z sosem carbonara! Jeśli lubisz to danie w tradycyjnej wersji, z pewnością spodoba ci się nasz pomysł!

  1. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
  3. Do tego wlej połowę śmietanki, dodaj posiekany czosnek i chwilę podduś.

Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis

  1. Zdejmij z ognia.
  2. Pozostałą śmietankę roztrzep z żółtkami i dodaj do sosu.
  3. W misce wymieszaj ugotowany makaron, sos z boczkiem i 2 sery, wymieszaj.

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach

  1. Całość przełóż do wysmarowanej oliwą żaroodpornej formy i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA