Smażone pierożki wegetariańskie

Z zielonym groszkiem, papryką i cukinią!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Smażone pierożki wegetariańskie
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • woda
Na farsz:
  • 5 dag zielonego groszku
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • kilka plasterków cukinii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 l oleju
  • sól
  • pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na smażone pierogi bezmięsne!

  1. Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto musi być twarde i mocno ubite.
  3. Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm.
  4. Każde koło przekrój na pół.
  5. Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem.
  7. Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
  8. Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem.
  9. Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze. 
  10. Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Fajny przepis, zwłaszcza na tę porę roku, kiedy jest tyle cudownych świeżych warzyw i owoców. Dla urozmaicenia można kombinować z farszem, np. zrobić ze szpinakiem i z tofu naturalnym lub - mój ostatni eksperyment - z tofu z pomidorami i bazylią polsoja + suszone pomidory + oliwki lub kapary.