Smażone pierogi bezmięsne - przepis składniki i przygotowanie

Z zielonym groszkiem, papryką i cukinią!
Weronika Kwaśniak / 08.06.2015 06:18
DRUKUJ PRZEPIS
Smażone pierogi bezmięsne - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • woda

Na farsz:


  • 5 dag zielonego groszku
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • kilka plasterków cukinii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 l oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na smażone pierogi bezmięsne!

  1. Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto musi być twarde i mocno ubite.
  3. Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm.
  4. Każde koło przekrój na pół.
  5. Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem.
  7. Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
  8. Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem.
  9. Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze. 
  10. Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA