Dynia z kurczakiem - potrawka. Dania z dynią

Dynia świetnie sprawdza się jako składnik dań obiadowych. Tym razem w wersji z kurczakiem!
Weronika Kwaśniak / 21.10.2013 10:15
DRUKUJ PRZEPIS
Dynia z kurczakiem - potrawka. Dania z dynią fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 posiekane cebule
  • mała pierś kurczaka
  • puszka ciecierzycy
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (z butelki)
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • suszony tymianek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z łyżeczką słodkiej papryki, solą i szczyptą pieprzu.
2. Odstaw do lodówki na godzinę.
3. W płaskim, dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Wsyp cebulę i lekko przesmaż.
4. Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę.
5. Dodaj ją do cebuli. Posiekaj papryczki chili i czosnek, dodaj do cebuli i dyni.
6. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty.
7. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, osączoną ciecierzycę, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj wszystko razem.
8. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, zrumień kurczaka, dodaj go do dyni.
9. Całość duś przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kurczak, dynia

Redakcja poleca

REKLAMA