Potrawka z dyni i kurczaka

Dynia świetnie sprawdza się jako składnik dań obiadowych. Tym razem w wersji z kurczakiem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Potrawka z dyni i kurczaka
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 posiekane cebule
  • mała pierś kurczaka
  • puszka ciecierzycy
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (z butelki)
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • suszony tymianek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z łyżeczką słodkiej papryki, solą i szczyptą pieprzu.
2. Odstaw do lodówki na godzinę.
3. W płaskim, dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju. Wsyp cebulę i lekko przesmaż.
4. Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę.
5. Dodaj ją do cebuli. Posiekaj papryczki chili i czosnek, dodaj do cebuli i dyni.
6. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty.
7. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, osączoną ciecierzycę, tymianek, sól i pieprz. Zagotuj wszystko razem.
8. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, zrumień kurczaka, dodaj go do dyni.
9. Całość duś przez 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Owszem jest pycha ale po dodaniu przyprawy do kurczaka. Bez tego jest okropne bez smaku.