Polędwiczki z rozmarynem i puree z zielonego groszku

Bardzo wiosenny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki z rozmarynem i puree z zielonego groszku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 45 dag zielonego groszku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • po pół szklanki listków bazylii i natki
  • gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka śmietany 18%
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na polędwiczki z rozmarynem i puree z zielonego groszku!

  1. Polędwiczki pokrój w plasterki grubości 2 cm.
  2. Cienkim nożem zrób w nich nacięcia.
  3. Przez powstałe otworki przewlecz po gałązce rozmarynu.
  4. Mięso natrzyj sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Chłodź 20 minut.
  5. W garnku zagotuj bulion, włóż pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Po 10 minutach wsyp groszek, dodaj czosnek i gotuj do miękkości.
  7. Bulion odlej, do gorących warzyw dodaj połowę masła, ser i śmietanę. Zmiksuj.
  8. Dosyp posiekane zioła, zmiksuj raz jeszcze, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Na patelni rozgrzej resztę masła i olej.
  10. Kładź mięso i smaż po 4 minuty z każdej strony. Podawaj z puree.

Zobacz inne pomysły na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)