Penne z sosem orzechowym

Z oliwą i czosnkiem - oryginalny smak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Penne z sosem orzechowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu penne
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • 10 dag miękiszu chleba (bez skórki)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Przepis na penne z sosem orzechowym!

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Zostaw szklankę wody z gotowania.
  3. Orzechy włoskie wrzuć do wrzątku na kilkanaście sekund, po czym osącz i obierz ze skórki.
  4. Chleb namocz w bulionie warzywnym.
  5. W malakserze rozdrobnij razem orzechy, chleb i obrany czosnek.
  6. Do chlebowej masy dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu, oliwę z oliwek oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.
  7. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody, pozostałą z gotowania makaronu.
  8. Dokładnie osączony makaron rozłóż na talerzach i polej sosem.

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)