Makaron z pesto z rukoli

Przygotowane pesto możesz też włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce przez kilka dni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron z pesto z rukoli
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag sałaty rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kg makaronu spagetthi
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Zobacz przepis na makaron z pesto z rukoli!

  1. Rukolę przebierz, dokładnie wypłucz, odsącz.
  2. Ząbki czosnku obierz, orzeszki pinii podpraż na suchej patelni.
  3. W kubku miksującym umieść sałatę, czosnek, orzeszki, parmezan i oliwę.
  4. Całość zmiksuj (można blenderem) na jednolitą masę.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Makaron spaghetti ugotuj al dente.
  7. Wyłóż na talerze, dodaj pesto i wymieszaj.
  8. Posyp parmezanem (startym lub w formie wiórków) albo orzeszkami pinii.

Zobacz inne pomysły na makaron:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)