Kurczak pieczony w boczku

Nietypowe połączenie smaków - kurczak i boczek kontra jabłka i gruszki!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak pieczony w boczku
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • kurczak, najlepiej o wadze ok. 1,5 kg
  • 2 duże gruszki
  • 3 średnie jabłka
  • 6 sporych plastrów wędzonego boczku
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • 2 czubate łyżki masła
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Opłukanego kurczaka natrzyj przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz tymiankiem.
2. Gruszki i jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
3. Nafaszeruj kurczaka i zepnij go wykałaczkami lub zaszyj.
4. Ułóż mięso w naczyniu do pieczenia
5. Obłóż je kawałkami wędzonego boczku, pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki.
6. Wlej pół szklanki wody, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190°C.
7. Piecz przez półtorej godziny (lub dłużej, zależnie od wielkości kurczaka).
8. W czasie pieczenia polewaj powstałym sosem.
9. Jabłka usmaż na maśle, obłóż nimi kurczaka i piecz jeszcze przez 20 minut.
9. Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj go folią aluminiową (srebrną stroną do środka).

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)