Kopytka w serowym sosie

Tradycyjna polska potrawa wzbogacona pysznym sosem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kopytka w serowym sosie
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na kopytka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
Na sos:
  • 200 g sera żółtego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 150 g twarożku śmietankowego
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie.
2. Przeciśnij przez praskę do miski.
3. Dodaj jajka, sól oraz około 250 g mąki. Zagnieć.
4. Stolnicę oprósz mąką. Przełóż ciasto i dalej zagniataj, dodając stopniowo pozostałą część mąki.
5. Ciasto uformuj w wałeczki, a następnie pokrój na małe kawałki.
6. Kopytka oprósz leciutko mąką.
7. Gotuj w osolonej wodzie (od kiedy wypłyną na powierzchnię przez około 5 minut).
8. Przygotuj sos - ser umieść w małym rondelku, dodaj twarożek i mleko, wymieszaj.
9. Dopraw i podgrzewaj, jednocześnie mieszając, aż utworzy się jednolity sos.
10. Kopytka podawaj polane sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)