Składniki:
- ok. 30 dag mrożonych kalmarów w tubie- oliwa z oliwek
- oliwki
- chlebek pita
Sos ladolemono:
- sok z połówki cytryny
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- koper
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Kalmary rozmroź i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posmaruj je dokładnie pędzelkiem umoczonym w oliwie. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez 15 minut. Potem przełóż na drugą stronę i grilluj jeszcze 10 minut.
2. Przygotuj sos: sok z cytryny, oliwę z oliwek i koper przełóż do wysokiego naczynia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na gęstą masę.
3. Gorącego kalmara zdejmij z grilla i natnij tubę w paseczki. Serwuj z sosem ladolemono, oliwkami i zgrillowanym chlebkiem pita.
2. Przygotuj sos: sok z cytryny, oliwę z oliwek i koper przełóż do wysokiego naczynia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem na gęstą masę.
3. Gorącego kalmara zdejmij z grilla i natnij tubę w paseczki. Serwuj z sosem ladolemono, oliwkami i zgrillowanym chlebkiem pita.