Jak przygotować miękką wołowinę?

Miękka i delikatna wołowina to obiekt westchnień niejednej pani domu. Zdradzamy kilka sposobów, jak przygotować idealną pieczeń.

fot. Nieznane

To sposoby, które zdradził nam zaprzyjaźniony szef restauracji, serwującej steaki. Kluczem do idealnej pieczeni jest po pierwsze dobre, skruszałe mięso, po drugie - właściwa marynata. Najprostsza z nich to oliwa z dodatkiem pieprzu i z dużą ilością soku z cytryny.

Niezawodnym sposobem na zmiękczanie wołowiny jest także ocet - rozluźnia on bowiem tkankę mięśniową. Najlepiej wybrać biały, winny ocet – nie wpłynie na kolor mięsa - ale nieźle sprawdza się też ocet balsamiczny. Warto wymieszać go z pieprzem i solidną porcją przypraw. Marynując wołowinę, lepiej zrezygnować z soli – mięso nie puści wówczas cennych soków. A po dwóch godzinach marynowania wołowina jest gotowa do dalszych przygotowań!

Jeśli szukamy wołowiny na carpaccio lub roastbeef wybierzmy mięso, które dobrze już skruszało – będzie ono ciemne, ale za to miękkie po przygotowaniu. Inaczej będzie z wołowiną na bitki lub gulasze – wówczas możemy wybierać mięso jasne i krwiste.

Zobacz także: Jak smażyć steki?

Zapiekanka pasterska z cheddarem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
~aga/4 lata temu
Powinno się opisywać od razu jaka część jest do czego przeznaczona, młodzi się nie znają. Tak jest na zachodzie praktykowane