Golonka gotowana w ciemnym piwie

Ten solidny kawałek mięsa kojarzy się z dużą ilością kalorii... I faktycznie ma ich sporo, ale wtedy gdy jemy golonkę ze skórą. Gdy ją usuniemy lub wytopimy, zamienia się w pyszną wieprzowinę.

DRUKUJ PRZEPIS
Golonka gotowana w ciemnym piwie
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 1
Czas wykonania: 190 min
Ilość kalorii: 900 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 tylne golonki
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 1 l bulionu  warzywnego (może być z kostki)
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Golonki oczyść, opłucz. Bulion zagotuj z piwem. Mięso włóż do płynu, zagotuj.
  2. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż golonka będzie miękka (ok. 3 godziny). Ugotowana golonka powinna mieć dość miękką skórę, w którą łatwo wbić widelec, a jej mięso powinno zacząć odchodzić od kości.
  3. Dla uzyskania ciekawszego smaku i chrupiącej skórki osączoną golonkę w piwie możesz zrumienić na suchej patelni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)