POLECAMY

3 doskonałe sposoby na wykorzystanie ziemniaków, które sprawią, że na nowo odkryjesz polską kuchnię

Babka ziemniaczana to klasyk przygotowywany na Podlasiu z niewielu składników. Sprawdź nasze przepisy!

/ 3 tygodnie temu
3 doskonałe sposoby na wykorzystanie ziemniaków, które sprawią, że na nowo odkryjesz polską kuchnię fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Babka ziemniaczana przygotowywana na bazie tartych kartofli, wędzonej kiełbasy lub boczku to klasyczne danie podawane na Podlasiu. Inaczej zwana kartoflakiem przybiera różne formy i kształty. Sprawdź jak zwykłe tarte ziemniaki zmienić w sycące i smaczne danie!

Kartoflak podlaski

Oto składniki na kartoflaka:

  • 3 kilo ziemniaków
  • pętko kiełbasy
  • 200 g karkówki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1,5 szklanki mąki
  • smalec

Jak przygotować podlaskiego kartoflaka?

Ziemniaki dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do odsączenia. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy z karkówką.  Dodajemy plastry wędzonego boczku. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na smalcu. Przekładamy do ziemniaków. Wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesianą mąką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Babka ziemniaczana z boczkiem

Oto składniki na babkę ziemniaczaną z boczkiem:

  • 2 kilo ziemniaków
  • 250 g boczku
  • suszony majeranek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • jogurt naturalny
  • posiekany szczypiorek

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z boczkiem?

Ziemniaki dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siekamy drobno boczek i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko przekładamy do miski i dokładnie miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 50 minut. Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podawać z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Babka ziemniaczana z cukinią

Oto składniki na babkę ziemniaczaną z cukinią:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki  czosnku
  • cukinia

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z cukinią?

Ziemniaki dokładnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Podsmażamy dwie posiekane cebule z plastrami boczku. Cukinie kroimy w mniejsza kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do formy na babkę lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza. tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podawać z sosem lub pieczonymi warzywami.

Zobacz inne pomysły na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)