Pierogi z surowymi ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie

Pierogi ruskie przygotowujemy z gotowanych ziemniaków - warto spróbować wersji alternatywnej!
Weronika Kwaśniak / 12.03.2015 06:34
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z surowymi ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól

Na farsz:


  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżka margaryny
  • 3 łyżki masła lub 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z surowymi ziemniakami!

  1. Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieć ciasto pierogowe.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odsącz sok, a osiadłą mączkę dodaj do startych ziemniaków.
  4. Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż.
  5. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż, ale nie rumień.
  6. Ziemniaki, boczek i cebulę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj farsz i formuj pierogi.
  8. Ostrożnie wrzucaj na wrzącą wodę z solą, gotuj na małym ogniu, aż wypłyną.
  9. Podawaj gorące, polane stopionym masłem, stopioną słoniną albo śmietaną.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS