Ziemniaczki z grilla

Ze skórka lub obrane. Pokrojone na kawałki lub pieczone w całości. Z masełkiem lub wiosennym twarożkiem. Ziemniaki z grilla są pyszne pod każdą postacią.
/ 24.04.2013 06:44

Ze skórka lub obrane. Pokrojone na kawałki lub pieczone w całości. Z masełkiem lub wiosennym twarożkiem. Ziemniaki z grilla są pyszne pod każdą postacią.

Ziemniaczki z grilla

Są doskonałym dodatkiem do mięsnych potraw z grilla, idealnie komponują się z różnymi sosami. Podczas najbliższego grillowania koniecznie wypróbujcie nasze przepisy:

Ziemniaki z boczkiem

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż. Każdą połówkę oprószyć lekko sola i papryką w proszku, Cebule pokroić w piórka. Na każdego ziemniaczka położyć po kilka piórek cebuli, owinąć plastrem boczku, zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na grillu i piec około 15 minut.

Ziemniaki z grilla z sosem tzatziki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g masła,
  • sól czosnkowa,
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego,
  • przyprawa tzatziki
  • ogórek zielony

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dokładnie odcisnąć sok. Wymieszać z serkiem i przyprawą tzatziki. Odstawić do lodówki.

Ziemniaki w skórce umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek na obu polówkach. Do powstałego otworu włożyć łyżeczkę masła i szczyptę soli czosnkowej. Tak napełnione ziemniaczki złożyć na pół i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok.20 min, aż będą miękkie. Upieczone ziemniaczki polać sosem tzatziki.

Rozmarynowe ziemniaczki z grilla

Składniki:

  • 6 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • kilka listków rozmaryny
  • masło
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół. Folię aluminiową dzielimy na kawałki.Na każdą polówkę ziemniaka układamy plasterek masła, dwa listki rozmarynu, przykrywamy drugą połówką ziemniaka i zawijamy w folię. Tak przygotowane ziemniaki układamy na grillu i grillujemy około 15 minut.

Pieczone ziemniaczki z szynką prowansalską i serem

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • szynka prowansalska
  • żółty ser
  • cebula
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Na każdą połówkę ziemniaka ułożyć odrobinę sera, kawałek szynki, kilka piórek cebuli (tak, aby całość zmieściła się na ziemniaku), oprószyć papryką i przykryć drugą połówką. Każdego ziemniaka zawinąć w folię i zostawić na około godzinę, następnie piec na grillu przez około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA