Włoska zupa-krem z makaronem - przepis

Taka rozgrzewająca gęsta zupa będzie najlepsza na jesień i na zimę. Polecamy przepis na gęsty krem z makaronem i pesto.
/ 21.11.2013 11:19

Zupa

Składniki na 4 osoby:

  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 drobno posiekana cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • słoiczek pesto z bazylią,
  • 1 drobno posiekana marchewka,
  • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
  • 100 g makaronu małe muszelki,
  • 100 g kawałeczków boczku,
  • oliwa z oliwek extra vergine,
  • 2 ziemniaki,
  • 150 g białej fasoli z puszki,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 100 g zielonego groszku,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, przecier pomidorowy  oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok 30 minut. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.

Zobacz także: Zupa cebulowo-fasolowa - przepis

Źródło przepisu i zdjęcia: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o. (bj)

Redakcja poleca

REKLAMA