Cebula - właściwości zdrowotne
W cebuli znajdują się składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki o działaniu bakteriobójczym. Warzywo to jest bogate w witaminy: A, B1, B2, PP i witaminę C. Cebula posiada wiele cennych właściwości:
- działa bakteriobójczo,
- moczopędnie,
- poprawia przemianę materii,
- pobudza perystaltykę jelit,
- dzięki flawonoidom - zwłaszcza kwercetynie, zapobiega miażdżycy,
- obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, poprawiając szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie krwi,
- sprzyja redukcji poziomu cukru we krwi,
- obniża poziom "złego" cholesterolu LDL,
- dzięki sporej zawartości siarki wpływa korzystnie na stan skóry i włosów.
Fasola - właściwości zdrowotne
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1. Fasola jest produktem szczególnie wartym polecenia ponieważ:
- wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem,
- pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową,
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami,
- zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg.
Ze względu na właściwości cebuli jak i fasoli, ich połączenie wzmacnia organizm, który jest bardziej podatny na przeziębienia.
Zobacz także: Bhaji cebulowe
Zupa cebulowo-fasolowa
Przedstawiamy przepis na 4 porcje po około 220 kcal.
Składniki
- 1,5 litra chudego domowego wywaru (warzywnego, warzywno-mięsnego lub gotowego z kostki rosołowej)
- szklanka fasoli perłowej (najlepiej namoczonej przez noc)
- 3-4 dość duże cebule
- 2 średnie marchewki
- mały seler
- 2 łyżki oliwy
- sól, majeranek (ewentualnie ząbek czosnku)
Sposób przygotowania
Fasolę gotujemy do miękkości w oddzielnym garnku. W wywarze gotujemy przez 20 minut pokrojone w paseczki marchewkę i selera. W tym czasie zasmażamy lekko rumieniąc pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości pod przykryciem około 15 minut. Do zupy dodajemy fasolę, podduszoną cebulę wraz z oliwą oraz doprawiamy do smaku solą, majerankiem i ewentualnie zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na około 20 minut, aby zupa przestygła i nabrała smaku.
Zobacz także: Fasolka po bretońsku na piątkę