Zupa cebulowo-fasolowa

Cebula i fasola to warzywa tanie, więc może dlatego niedoceniane? Warto je ze sobą łączyć, bo okazuje się, że na talerzu świetnie się uzupełniają.Oto przepis na odżywczą i prostą zupę cebulowo-fasolową.

Cebula - właściwości zdrowotne

W cebuli znajdują się składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i związki siarki o działaniu bakteriobójczym. Warzywo to jest bogate w witaminy: A, B1, B2, PP i witaminę C. Cebula posiada wiele cennych właściwości:

  • działa bakteriobójczo,
  •  moczopędnie,
  • poprawia przemianę materii,
  •  pobudza perystaltykę jelit,
  • dzięki flawonoidom - zwłaszcza kwercetynie, zapobiega miażdżycy,
  • obniża ryzyko wystąpienia zawału serca, poprawiając szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie krwi,
  • sprzyja redukcji poziomu cukru we krwi,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu LDL,
  • dzięki sporej zawartości siarki wpływa korzystnie na stan skóry i włosów.

Fasola - właściwości zdrowotne

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1. Fasola jest produktem szczególnie wartym polecenia ponieważ:

  • wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem,
  • pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową,
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami,
  • zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg.

Ze względu na właściwości cebuli jak i fasoli, ich połączenie wzmacnia organizm, który jest bardziej podatny na przeziębienia.

Zobacz także: Bhaji cebulowe

Zupa cebulowo-fasolowa

Przedstawiamy przepis na 4 porcje po około 220 kcal.

Składniki

  • 1,5 litra chudego domowego wywaru (warzywnego, warzywno-mięsnego lub gotowego z kostki rosołowej)
  • szklanka fasoli perłowej (najlepiej namoczonej przez noc)
  • 3-4 dość duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • mały seler
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, majeranek (ewentualnie ząbek czosnku)

Sposób przygotowania

Fasolę gotujemy do miękkości w oddzielnym garnku. W wywarze gotujemy przez 20 minut pokrojone w paseczki marchewkę i selera. W tym czasie zasmażamy lekko rumieniąc pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości pod przykryciem około 15 minut. Do zupy dodajemy fasolę, podduszoną cebulę wraz z oliwą oraz doprawiamy do smaku solą, majerankiem i ewentualnie zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na około 20 minut, aby zupa przestygła i nabrała smaku.

Zobacz także: Fasolka po bretońsku na piątkę

Redakcja poleca

REKLAMA