Szaworma w bułce wieloziarnistej

Szaworma w bułce wieloziarnistej.
Szaworma to dobry pomysł obiadowy, zwłaszcza, jeśli przypadły nam do gustu kebaby i wolimy zjeść coś zrobionego domowym sposobem.
/ 17.10.2011 11:49
Szaworma w bułce wieloziarnistej.

SKŁADNIKI:

    * 1/2 kg piersi z kurczaka
    * 2 drobno posiekane cebule
    * 1/2 łyżeczki kurkumy
    * 2 łyżki octu winnego
    * sól, pieprz do smaku
    * szczypta imbiru, oregano, kardamonu
    * 1/2 łyżeczki mieszanki za'atar (tymianek, sumak,sezam i sól)
    * dodatkowo: 2 pomidory
    * 1 czerwona cebula
    * pęczek natki pietruszki
    * 4 bułki wieloziarniste

PRZYGOTOWANIE:

Mięso czyścimy z błon i kroimy na ok. 2cm kawałki. Posypujemy drobno posiekaną cebulą. Do octu dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i polewamy marynatą mięso. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Wykładamy mięso na patelnię i dusimy je pod przykryciem, pod koniec odkrywamy pokrywę i dusimy dalej do odparowania sosu. Nacinamy bułki tak, by powstały kieszonki, napełniamy je mięsem, pokrojonymi pomidorami z czerwoną cebulą posiekaną w piórka oraz natką pietruszki. Jeśli lubisz możesz dodać ketchup lub majonez. Szawormę możesz też włożyć w rozcięty chlebek pita, jednak ja wolę bułeczki wieloziarniste.

Autor: jaNina

Polecamy także przepisy z działu: Kuchnia azjatycka

Redakcja poleca

REKLAMA