SKŁADNIKI:
* 1/2 kg piersi z kurczaka
* 2 drobno posiekane cebule
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 2 łyżki octu winnego
* sól, pieprz do smaku
* szczypta imbiru, oregano, kardamonu
* 1/2 łyżeczki mieszanki za'atar (tymianek, sumak,sezam i sól)
* dodatkowo: 2 pomidory
* 1 czerwona cebula
* pęczek natki pietruszki
* 4 bułki wieloziarniste
PRZYGOTOWANIE:
Mięso czyścimy z błon i kroimy na ok. 2cm kawałki. Posypujemy drobno posiekaną cebulą. Do octu dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i polewamy marynatą mięso. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Wykładamy mięso na patelnię i dusimy je pod przykryciem, pod koniec odkrywamy pokrywę i dusimy dalej do odparowania sosu. Nacinamy bułki tak, by powstały kieszonki, napełniamy je mięsem, pokrojonymi pomidorami z czerwoną cebulą posiekaną w piórka oraz natką pietruszki. Jeśli lubisz możesz dodać ketchup lub majonez. Szawormę możesz też włożyć w rozcięty chlebek pita, jednak ja wolę bułeczki wieloziarniste.
Autor: jaNina
Polecamy także przepisy z działu: Kuchnia azjatycka