Spaghetti Puttanesca - przepis na włoskie danie

Spaghetti Puttanesca to włoska potrawa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza danie przygotowywane przez... prostytutki. Potrawa jest bardzo szybka w przygotowaniu, dlatego zachęcamy do wypróbowania - niezależnie od etymologii jej nazwy.
/ 29.07.2014 13:35

spaghetti puttanesca

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 8 filecików anchois
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w  kawałki
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól

Opis przygotowania:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
  2. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty.
  3. Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.

Źródło przepisu i zdjęcia: Materiały prasowe Malma

Zobacz także: Przepis na Spaghetti Carbonara

Redakcja poleca

REKLAMA