Cannelloni Arrighi z papryką. Fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o. fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

Cannelloni Arrighi z papryką - przepis

Cannelloni to makaron najczęściej wypełniony farszem mięsnym, ale doskonałym nadzieniem są też pomidory i papryka. Cannelloni Arrighi z papryką jest proste, a przy tym dobrze się prezentuje.
/ 21.02.2013 08:23
Cannelloni Arrighi z papryką. Fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o. fot. Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

 Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów.  Nie oszukujmy się  - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu!  Poniżej prezentujemy przepis na nadziewane Cannelloni. Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie i sprężyste.  Oto Cannelloni Arrighi z papryką.

Składniki dla 4 osób:

  • 12 rurek cannelloni Arrighi,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cebule,
  • 200 g mielonej cielęciny lub łopatki,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól I pieprz,
  • 50 g boczku drobno pokrojonego,
  • 30 g pieczywa tostowego,
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina,
  • 40 g startego parmezanu,
  • kilka listków bazylii,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować. Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii.  ¼ przygotowanego sosu przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię.

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o. (bj)

Zobacz także: Lasagne bolognese - przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/25.02.2013 12:58
Można też dodać zwykłe mięso mielone doprawione jak na kotlety, też jest pyszne i nikt nie powie, że znowu kotlety na obiad ;)
/25.02.2013 12:57
Najbardziej zdziwiło mnie pieczywo tostowe w przepisie.