Ryba zapiekana z warzywami na bożonarodzeniowy stół

Polska kuchnia słynie z przygotowywanych na wiele sposobów dań rybnych. Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole nie może zabraknąć dwunastu dań, wśród których znaleźć można m.in. śledzie w śmietanie i oleju, smażonego karpia, karpia w galarecie i rybę po grecku.
/ 13.12.2006 10:13

Najwięcej ryb Polacy spożywają w okresie Bożego Narodzenia, a przecież te bogate w białko posiłki są niezastąpionym urozmaiceniem codziennej diety.

Polska kuchnia słynie z przygotowywanych na wiele sposobów dań rybnych. Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole nie może zabraknąć dwunastu dań, wśród których znaleźć można m.in. śledzie w śmietanie i oleju, smażonego karpia, karpia w galarecie i rybę po grecku. W tym roku również będziemy cieszyć się ich wyśmienitym smakiem, który urozmaici świąteczne i sylwestrowo-noworoczne menu. Kuszące słodkie wypieki i inne tradycyjne dania o dużej kaloryczności sprawiają, że w czasie świąt pozwalamy sobie zwykle na małą dietetyczną dyspensę. Dla równowagi warto więc sięgnąć po ryby, które zawierają niewiele tłuszczu, a dodatkowo są bogate w cenne mikro - i makroelementy, witaminy A, B i D oraz ważne dla organizmu białko. Przyswajalność białka ryb wynosi aż 97%, dlatego są to lekkostrawne i pełnowartościowe posiłki.

Ryba zapiekana z warzywami

Dania z różnych gatunków ryb od dawna wiążą się z religijnymi zwyczajami i świąteczną obrzędowością. Lekarze i dietetycy polecają, by spożywać je nie tylko w okresie świąt, ale jak najczęściej, najlepiej dwa - trzy razy w tygodniu. W stosunku do państw Europy Zachodniej mamy jeszcze wiele do nadrobienia. Wg danych Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA), statystyczny Polak spożywa średnio o połowę mniej ryb rocznie niż mieszkańcy tzw. "starych" państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2005 roku wielkość spożycia ryb w naszym kraju stanowiła tylko 7-9% konsumpcji mięsa. Z badań CBOS-u wynika, że na polskich stołach nadal króluje smażone mięso. Jako składniki wymarzonego obiadu Polacy najczęściej wymieniają rosół, kotlet schabowy, gotowane ziemniaki i surówkę.

Wszystkim, którzy chcą wzbogacić świąteczny i codzienny jadłospis o zdrowe i lekkie posiłki, Podravka poleca specjalną Vegetę Mix do ryb, która wzmocni smak i aromat typowy dla każdego ich gatunku. Delikatna mieszanka ziołowych zapachów: bazylii, czosnku, imbiru, białej gorczycy, kopru i natki pietruszki doskonale koresponduje ze świąteczną atmosferą, a dodatkowo działa pobudzająco i poprawia apetyt. Dodatek cebuli oraz niewielka ilość cukru i kwasu cytrynowego wydobędzie z przygotowywanych posiłków ich naturalny smak i aromatyczną nutę. Dzięki temu smażony karp czy wigilijne śledzie będą smakować lepiej niż zwykle.

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki:

  • 1 kg fletów z dorsza
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • Vegeta posypka
  • 1 łyżeczka Vegety Mix do ryb
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej

Sposób przygotowania:

Filety posypać Vegetą posypką i usmażyć z obu stron na patelni. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzeć na grubej tarce. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć starte warzywa, dodać 1 łyżeczkę Vegety Mix do ryb, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wlać 1 szklankę wody. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 15 minut. Usmażone filety dorsza ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć je równomiernie uduszonymi warzywami i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA