Przekąski kibica

Futbolowe szaleństwo trwa od kilku dni i obejmuje nie tylko panów, ale także i panie. Bo jak tu pozostać obojętnym, gdy fala ekscytacji zalała cały kraj? Prezentujemy wam zatem kilka ciekawych przepisów na małe przekąski.Naleśnikowe koreczki ze szpinakiem, jajka faszerowane wędzonym łososiem, oliwkowe koreczki z fetą, świeże warzywa z dipem oraz kabanosiki w cieście francuskimzachwycą każdego kibica.
/ 15.06.2012 06:59

Futbolowe szaleństwo trwa od kilku dni i obejmuje nie tylko panów, ale także i panie. Bo jak tu pozostać obojętnym, gdy fala ekscytacji zalała cały kraj?

Gdy podczas oglądania meczów macie już dość zimnego piwa i słonych paluszków, koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji na małe co nieco. Prezentowane przez nas przekąski są szybkie i proste w wykonaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne. Bo przecież zdecydowanie przyjemniej oglądałoby się Euro przy dobrym jedzeniu, prawda? Prezentujemy wam zatem kilka ciekawych przepisów na małe przekąski. Takie w sam raz dla kibiców, które można po prostu wziąć w rękę i zjeść kilkoma kęsami.

Przekąski kibica

Naleśnikowe koreczki ze szpinakiem

Składniki:

  • naleśniki
  • szpinak mrożony
  • feta
  • czosnek
  • pieprz

Przekąski kibica

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy w rondelku na małym ogniu. Odlewamy nadmiar wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fetę, przyprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Powstałą pastą smarujemy każdy naleśnik i zwijamy ciasno. Kroimy na małe kawałki i w środek wbijamy wykałaczkę.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:

  • ugotowane jajka
  • wędzony łosoś
  • majonez
  • świeży koperek
  • szczypiorek
  • pieprz

Przekąski kibica

Sposób przygotowania:

Jajka przekroić na połowę, rozgnieść żółtka. Łososia, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Żółtka połączyć z majonezem, łososiem, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić pieprzem. Białka faszerować powstałą masą. Udekorować.

Oliwkowe koreczki z fetą

Składniki:

  • feta
  • oliwki
  • oliwa z oliwek
  • oregano, bazylia

Przekąski kibica

Sposób przygotowania:

Fetę pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać oregano lub bazylią. Na długą wykałaczkę nabijać kawałki sera i oliwki.

Jajecznica na grzankach

Składniki:

  • jajka
  • kromki pieczywa tostoweg
  • masło
  • oliwa z oliwek, szczypiorek
  • sol, pieprz

Przekąski kibica

Sposób przygotowania:

Na maśle usmażyć jajecznicę. Kromki pieczywa podzielić na dwie lub trzy części, posmarować lekko oliwą i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Upiec na rumiano. Nakładać jajecznicę na grzanki, przyozdobić szczypiorkiem.

Świeże warzywa z dipem

Składniki:

  • świeże warzywa pokrojone w słupki (papryki, seler, marchewki)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżeczki żurawiny do mięsa
  • sól, pieprz

Przekąski kibica

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dipu wymieszać, odstawić do lodówki. Przełożyć do miseczki, wokół ułożyć warzywa pokrojone w słupki.

Kabanosiki w cieście francuskim

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • kabanosy

Przekąski kibica

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie podzielić na małe kwadraty. Kabanosy pokroić na małe kawałki. Każdy kabanos zawijać w ciasto i piec w piekarniku do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA