Pielmieni do rosołu

Tradycyjne danie rosyjskiej kuchni - kuzyn naszych pierogów.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pielmieni do rosołu
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
Na farsz:
  • 30 dag wołowiny bez kości
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pielmienie!

  1. Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.
  3. Na blacie usyp stożek z mąki, wykonaj w nim wgłębienie do którego wbij jajko, dodaj wodę i sól.
  4. Z tak przygotowanych składników wyrób jednorodne, sprężyste ciasto.
  5. Odłóż przykryte ściereczką na 20 minut, a następnie podziel je na dwie porcje i wałkuj na grubość 2 mm.
  6. Z ciasta wykrawaj małe okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz, przykrywaj drugim, dokładnie zlep brzegi (po zlepieniu wykrawaj ponownie okrągłą dekoracyjną foremką).
  7. Pierożki wrzucaj do gotującej się, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj jeszcze 8 minut.
  8. Podawaj z rosołem lub z roztopionym masłem.

Zobacz też przepisy na rosół:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)