Składniki:
- 1 mały kurczak (ok. 1,2)
- 30 dkg tłustego, surowego boczku
- 30 dkg wątróbki z kurczaka
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 30 dkg suszonej żurawiny
- 5-6 jaj
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 szkl. mleka
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 czubata łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki białego, mielonego pieprzu
- ok. 2 łyżeczek soli
- do formy: masło i bułka tarta
Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kilka mniejszych części, włożyć do garnka. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak, aby prawie przykryła składniki, gotować na małym ogniu do miękkości - aż mięso będzie odchodziło od kości. Zostawić w wywarze do wystudzenia. Boczek pokroić w dużą kostkę, zrumienić na suchej patelni, podlać kilkoma łyżkami wody i udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę i dusić razem 10 min., ostudzić. Kurczaka i warzywa odcedzić - wywar możemy zużyć na zupę. Mięso i skórę z kurczaka dokładnie obrać od kości i zemleć dodając boczek, wątróbkę, część warzyw gotowanych (1 marchewkę, po kawałku pietruszki i selera). Mielimy 2-3 razy. Do masy mięsnej dodajemy bułkę tartą, mleko i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i ziołami, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy żurawinę, mieszamy. Foremki keksówki smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Autor: Pyza.