Kruche empanadas z fasolą

Danie prosto z Ameryki Południowej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche empanadas z fasolą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 13 dag masła
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • szklanka rozdrobnionego ugotowanego mięsa wołowego (z rosołu)
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • posiekana i przesmażona na łyżce oleju cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • po 1/2 strąka papryki słodkiej i ostrej
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • jajko
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na empanadas z fasolą!

  1. Składniki na ciasto zagnieć z dodatkiem odrobiny lodowatej wody, zawiń w folię.
  2. Odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Fasolę opłucz.
  4. Wymieszaj z cebulą, mięsem, rodzynkami.
  5. Na patelni zagotuj 1/2 szklanki wody z koncentratem, dodaj fasolę z mięsem.
  6. Dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką. Zagotuj. Ostudź.
  7. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wykrój 10 krążków średnicy 9-10 cm.
  8. Na każdym placku połóż porcję farszu, brzegi zlep.
  9. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz 15 minut w temperaturze 195 stopni.
  10. Gorące brzegi pierogów obtocz w słodkiej papryce.

Zobacz inne pomysły na dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)