Grecka musaka czyli bakłażany z mięsem i ziemniakami

Musaka rodem z Grecji fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Musaka, czyli zapiekanka z kilku warstw bakłażanów i mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Mmm.. rewelacja!
/ 21.08.2017 20:47
Musaka rodem z Grecji fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Musaka, czyli zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków, mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Mmm.. rewelacja!

Musaka znana jest jako tradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę narodową. W każdym z krajów przepis wygląda nieco inaczej, więc tak naprawdę musaka ma co najmniej kilka wariantów przyrządzania.

W oryginalnym przepisie w musakę mięso powinno być z jagnięciny, ale równie dobrze w zastępstwie może być mięso wieprzowo-wołowe.

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 2 bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 750 g mielonego mięsa
  • duża cebula
  • puszka pomidorów zmiksowanych na sos
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele nagielskie, liście laurowe
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag sera startego

Sposób przygotowania:

Oczuszczone bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać  solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów samżymy z obu stron. Ziemniaki  pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach. 

W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso mielone, liście laurowe i ziele angielskie (które po usmażeniu powinnniśmy wyjąć). Wlewamy sos pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, biały pieprz, koncentrat pomidorowy, mieszamy. Układamy na bakłażanach.

Przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby połaczyć mąke z masłem. Wlewamy mleko i cały czs mieszamy. Dodajemy sól, pieprz biały nie przerywając mieszania. Dodajemy jaja i ser. Mieszamy. Mięso polewamy białym sosem i pieczemy 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA