Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami - to smaczne danie z Mazur, to nic innego jak pierogi z farszem z kaszy, jajek i boczku.
Polskie danie z regionu mazurskiego.
/ 13.01.2012 12:16
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami - to smaczne danie z Mazur, to nic innego jak pierogi z farszem z kaszy, jajek i boczku.

Składniki:

200 g kaszy gryczanej
150 g boczku wędzonego
250 g cebuli
2 jajka gotowane na twardo
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
400 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżeczki margaryny
1/2 szkl. wody letniej
200 g boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Farsz:

Kaszę gotuję na sypko. Boczek kroję w kostkę i wysmażam. Cebulę oczyszczam, siekam, dodaję do boczku, szklę. Jajka kroję w kostkę. Mieszam wszystkie składniki farszu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Na stolnicę przesiewam mąkę, robię dołek, wbijam żółtko, wlewam margarynę, solę i wyrabiam ciasto dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owijam w ściereczkę, zostawiam na kilkanaście minut, aby "odpoczęło". Następnie wałkuję ciasto na grubość 2-3 mm i wycinam krążki. Na środek każdego krążka nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam brzegi. Wkładam do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotuję przez 5 minut.

Skwareczki:

Boczek kroję w słupki, wysmażam, dodaję czosnek, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażę uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ugotowane pierogi podaję polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.

Autor: mycha

Zobacz też inne przepisy: Jak zrobić staropolską polewkę cebulową

Redakcja poleca

REKLAMA