Dyniowe gnocchi

Lubisz dynię i kuchnię włoską? Dyniowe gnocchi to przepis dla ciebie!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowe gnocchi
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 g miąższu dyni
  • 150 g mąki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g masła
  • opcjonalnie: 8 listków szałwii
  • 50 g startego parmezanu
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dyniowe gnocchi: oto pomysł prosto ze słonecznej Italii! Gnocchi są włoskim odpowiednikiem naszych kopytek. Można je serwować samodzielnie albo jako dodatek do dań obiadowych!

  1. Miąższ dyni włóż do naczynia żaroodpornego i lekko przykryj folią aluminiową. Piecz w 175 stopniach przez 30 minut.
  2. Kiedy dynia wystygnie, zetrzyj ją na tarce (jeśli nie masz czasu, możesz ewentualnie zblendować).

Gnocchi - przepis video

  1. Przełóż dynię na stolnicę (lub po prostu czysty blat). Dopraw przyprawami. Dodaj jajko.
  2. Dodaj przesianą mąkę.
  3. Zagnieć gładkie ciasto. Konsystencja powinna być zwarta, nie lejąca - masa nie powinna przyklejać się do palców.
  4. Z masy stwórz długie wałeczki. Podsyp je lekko mąką i pokrój na małe kluseczki.

Jak zrobić gnocchi?

  1. Gotuj dyniowe gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie. Czekaj, aż wypłyną na powierzchnię.
  2. Szałwię (jeśli lubisz i chcesz jej użyć) możesz lekko podsmażyć na maśle - w ten sposób powstanie rodzaj "okrasy".
  3. Gotowe gnocchi podawaj posypane parmezanem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)