Torcik maślany z truskawkami

Z kremem z serka mascarpone!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik maślany z truskawkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 20 dag masła
  • 25 dag mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 opakowania usztywniacza do śmietany
Dodatkowo:
  • 60 dag truskawek
  • pistacje
  • 1/2 szklanki nalewki truskawkowej
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik z truskawkami!

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli.
  2. Ucierając, wbij po jajku, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny.
  3. Foremkę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
  4. Wyrównaj i piecz 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
  5. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
  6. Nasącz połową nalewki wymieszanej z 1/2 szklanki wody.
  7. Masło na krem utrzyj na puch z cukrem.
  8. Mascarpone utrzyj z usztywniaczami.
  9. Ucierając, dodaj ser małymi porcjami do masła.
  10. Połową kremu przełóż blaty ciasta, resztą posmaruj wierzch i boki.
  11. Truskawki przekrój na pół, obłóż boki ciasta.
  12. Resztę pokrój w plasterki i ułóż na cieście.
  13. W reszcie nalewki rozpuść żelatynę, a gdy przestygnie, posmaruj pędzelkiem truskawki.
  14. Posyp posiekanymi pistacjami.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)