Rolada ptysiowa z truskawkami

Z galaretką i owocami - przepyszna!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada ptysiowa z truskawkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 125 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
Krem:
  • 500 ml dobrze schłodzonej kremówki
  • 1/2 torebki galaretki truskawkowej
  • 12 dużych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę z truskawkami!

  1. Mleko zagotuj ze 125 ml wody wraz z masłem i szczyptą soli.
  2. Wsyp mąkę i mieszając ogrzewaj, aż na ściankach garnka pojawi się biały płyn.
  3. Przełóż do miski, mieszając lekko ostudź. Miksując, dodaj po jajku.
  4. Dużą blachę z piecyka wyłóż pergaminem.
  5. Rozsmaruj łyżką ciasto.
  6. Piecz 15 minut w 190°C.
  7. Ciasto wyjmij na blat i lekko przestudź. Następnie przykryj ściereczką.
  8. Galaretkę rozpuść w 50 ml ciepłej wody. Ostudź.
  9. Cztery truskawki zmiksuj.
  10. Kremówkę ubij, dodaj przesiany cukier puder.
  11. Zimną galaretkę wymieszaj z 4 łyżkami śmietany, po czym połącz z resztą kremówki.
  12. Dodaj mus z truskawek. Masę chłodź 15 minut.
  13. Odłóż 2 łyżki kremu, resztą posmaruj blat.
  14. W rzędach ułóż na nim 6 pokrojonych w ćwiartki truskawek.
  15. Pomagając sobie papierem, zwiń roladę, chłodź 3 godziny.
  16. Udekoruj resztą kremu i pozostałymi, pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)