Ciasto drożdżowe z truskawkami

Najlepszy deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki kremówki 
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy 
  • 50 dag truskawek
  • 5 dag marcepanu 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami!

  1. Śmietankę lekko podgrzej, po czym wsyp do niej łyżkę cukru i drożdże.
  2. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  3. Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, solą i kurkumą.
  4. Dodaj masło, posiekaj.
  5. Wlej drożdże, wbij jajka, wsyp skórkę pomarańczową i zagnieć elastyczne ciasto.
  6. Włóż do miski wysypanej łyżką mąki, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  7. Foremkę o bokach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ciastem.
  8. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół.
  9. Ułóż na cieście, posyp cynamonem, cukrem oraz kawałkami marcepanu.
  10. Piecz 30 minut w temperaturze 180-185°C.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
dzięki za przepis na to, jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami - już biorę się do roboty!