Truskawkowo-kokosowy pucharek

Truskawkowo-kokosowy pucharek to wspaniały deser na wiosenny podwieczorek. Zobacz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Truskawkowo-kokosowy pucharek
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 45 dag dowolnie pokrojonych truskawek
  • szklanka kremówki
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki lilieru kokosowego (np. Malibu)
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus łyżka do dekoracji
  • 8 pralinek kokosowych z kremem (np. Raffaello), ew. kokosanek
  • 1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Skórkę cytrynową wymieszać w miseczce z likierem kokosowym i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy. Przykryć talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a następnie wymieszać z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekroić na połówki.
  3. W pucharkach układać warstwami truskawki i kokosową kremówkę. Wierzch gotowego deseru obłożyć przekrojonymi pralinkami i posypać dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
taki pucharek wygląda pysznie,ja dodam banany obtoczone z kokosem bo akurat w Lidlu jest na nie promocja.