Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
Porcja ok. 360 kcal
Przepis na 12 porcji:
- 6 jajek 20 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok i skórka starta z cytryny
Krem:
- 75 dag sera mascarpone (3 opakowania)
- 1 kg truskawek
- 4 -5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 0,5 l kremówki
- 2 torebki śmietan-fiksu
- łyżka żelatyny
Do nasączenia:
- pół szklanki soku pomarańczowego
- kieliszek likieru pomarańczowego
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową na puszysty kogel-mogel. Na utarte żółtka wyłóż ubite na sztywną pianę białka. Wsyp przez sitko obie mąki. Ciasto delikatnie wymieszaj i włóż do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz 30 min (180 st.). Sprawdź patyczkiem, wyjmij, wystudź.
- Truskawki umyj, oczyść. Połowę zmiksuj z serkiem mascarpone i cukrem do smaku. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, a następnie z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Trzecią część ubitej kremówki wymieszaj z truskawkowym kremem.
- Biszkopt przekrój na 2 blaty, skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z likierem, posmaruj truskawkowym kremem i złóż. Wierzch i boki posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin i pokrój na porcje.