POLECAMY

Tort kokosowy

Efekt jest oszałamiający!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tort kokosowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Składniki na ciasto:


  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem - I warstwa:


  • szklanka kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • w sezonie: łyżka przetartych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem - II warstwa i obłożenie tortu:


  • 400 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag mascarpone
  • 5 łyżek malibu

Dodatkowo:


  • 5 dag wiórków kokosowych

Do nasączenia:


  • 1,5 szklanki soku ananasowego
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki malibu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort kokosowy!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Białka ubij, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i żółtka, delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż do tortownicy.
  4. Piecz około 40 minut w 180°C.
  5. Kremówkę ubij, połącz z żelatyną rozpuszczoną w mleku, z jagodami i cukrem.
  6. Ciasto przekrój na 3 blaty.
  7. Pierwszy nasącz, wyłóż na niego krem, przykryj drugim blatem, nasącz.  
  8. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, połącz z mascarpone i malibu.
  9. Część masy wyłóż na drugi blat, przykryj ostatnim krążkiem ciasta, nasącz.
  10. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami.

Zobacz inne przepisy na torty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 tygodnie temu
Świetny przepis! Ja troszeczkę go zmodyfikuję bo wykorzystam mieszankę do biszkoptu na bazie szymanowskiej. Pewnie wyjdzie smaczne ciasto