Tort kokosowy

Efekt jest oszałamiający!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tort kokosowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem - I warstwa:
  • szklanka kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • w sezonie: łyżka przetartych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
Krem - II warstwa i obłożenie tortu:
  • 400 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag mascarpone
  • 5 łyżek malibu
Dodatkowo:
  • 5 dag wiórków kokosowych
Do nasączenia:
  • 1,5 szklanki soku ananasowego
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki malibu
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort kokosowy!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Białka ubij, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i żółtka, delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż do tortownicy.
  4. Piecz około 40 minut w 180°C.
  5. Kremówkę ubij, połącz z żelatyną rozpuszczoną w mleku, z jagodami i cukrem.
  6. Ciasto przekrój na 3 blaty.
  7. Pierwszy nasącz, wyłóż na niego krem, przykryj drugim blatem, nasącz.  
  8. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, połącz z mascarpone i malibu.
  9. Część masy wyłóż na drugi blat, przykryj ostatnim krążkiem ciasta, nasącz.
  10. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami.

Zobacz inne przepisy na torty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)