Sernik ze śliwkami

Upieczne ciasto najlepiej zostawić na noc, a galaretką zalać następnego dnia.

DRUKUJ PRZEPIS
Sernik ze śliwkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1–2 łyżki śmietany
  • sól

Na masę makową:

  • 40 dag maku
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag posiekanych bakalii
  • 2 łyżki tartej bułki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 3 waniliowe serki homogenizowane
  • 3 galaretki wiśniowe

Dodatki:

  • 70 dag śliwek węgierek
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • cynamon
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Zagnieć kruche ciasto i wylep nim dno i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 24–26 cm.
  2. Mak opłucz, zalej wodą tak, aby był tylko przykryty, ugotuj na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut), odcedź i zmiksuj.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na krem, połącz z masą makową. Wsyp bakalie, tartą bułkę i proszek do pieczenia. Dodaj białka ubite na pianę. Wymieszaj, przełóż do wylepionej ciastem tortownicy.
  4. Piecz 45 minut w temp. 180 st. Ostudź, wyjmij z formy, ułóż kruchym spodem do góry, zapnij na cieście obręcz tortownicy.
  5. Galaretki rozpuść w trzech szklankach wrzątku, ostudź i zmiksuj z serkami. Gdy masa zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch ciasta i odstaw do zastygnięcia.
  6. Śliwki umyj, usuń pestki, posyp cukrem, cynamonem, wanilią, obłóż masłem i podgrzej, by straciły smak surowizny, ale się nie rozpadły. Ostudź, ułóż na wierzchu ciasta.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)