Placek cynamonowy

Idealny, gdy szukasz przepisu na szybkie i smaczne ciasto!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placek cynamonowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  •  25 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka  
  • 15 dag kremówki
  • 3 łyżki mleka
Na obłożenie:
  • 12,5 dag masła
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 20 dag nieobranych ze skórki migdałów (mogą być też włoskie orzechy)
  • 10 dag biszkoptów
  • 3 jajka
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek cynamonowy!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  3. Migdały zmiel.
  4. Wymieszaj z cynamonem.
  5. Masło utrzyj z połową cukru, żółtkami, dodaj migdały i pokruszone biszkopty.
  6. Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
  7. Delikatnie połącz z masą orzechową.
  8. Średnią prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki.
  10. Rozłóż na nim masę.
  11. Wyrównaj powierzchnię i piecz 45 minut w temperaturze 190°C. 
  12. Ciasto podawaj letnie lub dobrze schłodzone.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)