Naleśniki z serem i bakaliami

Stwórz z nich tort naleśnikowy!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z serem i bakaliami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag zmielonego białego sera
  • 2 jajka
  • ok. szklanki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • po 2 łyżki rodzynek, drobno posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki brandy
Na ciasto:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • po szklance mleka i wody (zwykłej lub gazowanej)
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki z serem i bakaliami!

  1. Mąkę przesiej.
  2. Dodaj jajka, mleko, połowę wody i miksuj, powoli wlewając tyle pozostałej wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  3. Dodaj olej lub oliwę i znów zmiksuj.
  4. Przykryj, chłodź godzinę.
  5. Wymieszaj - jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody, a jeśli za rzadkie - nieco mąki i zmiksuj.
  6. Rodzynki przelej gorącą wodą, osącz, skrop brandy, przykryj i odstaw na 2 godziny.
  7. Utrzyj 2 żółtka na puch z cukrem pudrem i miąższem wyskrobanym z laski wanilii, wymieszaj z rodzynkami, skórką pomarańczową, orzechami i serem.
  8. Z białek ubij sztywną pianę i wmieszaj ją w masę serową.
  9. Farszem tym nadziewaj naleśniki i obsmażaj je na sklarowanym maśle.
  10. Można też przełożyć nim placki naleśnikowe w torcie. Wtedy ułożone w tortownicy warstwy tortu (10-12 naleśników, przełożonych dość cienkimi warstwami masy serowej) trzeba polać śmietaną ubitą z cukrem pudrem i żółtkiem oraz doprawioną do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny, po czym zapiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 170-180°C.

Zobacz inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)