Naleśniki a la Gundel

Pyszny deser z orzechami, rodzynkami i sosem czekoladowym!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki a la Gundel
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki roztopionego masła
Na nadzienie:
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • kieliszek rumu
  • kilka łyżek rodzynek
  • łyżka śmietany
Na sos:
  • gorzka czekolada
  • kieliszek rumu
  • łyżka kremówki
Sałatka z kapusty pekińskiej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki a la Gundel!

  1. Mąkę przesiej, dodaj do niej jajko, łyżkę rozpuszczonego masła, wsyp szczyptę soli i wlej tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  2. Dokładnie wymieszaj albo zmiksuj, odstaw na 15 minut.
  3. Patelnię rozgrzej i usmaż na tłuszczu cienkie naleśniki.
  4. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszaj.
  5. Posmaruj nim naleśniki, zwiń w rulony.
  6. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  7. Posmaruj na wierzchu masłem i zapiekaj 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
  8. Na sos stop czekoladę w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
  9. Dodaj rum i śmietanę, wymieszaj.
  10. Sos powinien być gładki, lśniący, niezbyt gęsty. Polej nim gorące naleśniki.

Zobacz inne przepisy na naleśniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)