Lody z migdałowym karmelem

Pyszny deser domowej roboty!

DRUKUJ PRZEPIS
Lody z migdałowym karmelem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 390 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki wody
  • 2 szklanki kremówki
Waniliowe biscotti z białą czekoladą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na lody z karmelem!

  1. Żółtka utrzyj z 1/4 szklanki cukru. Ucierając, dodaj gorącą kremówkę.
  2. Mieszając, ogrzewaj, aż zgęstnieje. Przestudź.
  3. Resztę cukru rozpuść z wodą na patelni, rytmicznie nią potrząsając.
  4. Dodaj płatki, wymieszaj. Karmel przełóż ma pergamin.
  5. Gdy stwardnieje, połowę posiekaj, dodaj do masy.
  6. Szklaną miskę wyłóż folią spożywczą, wlej masę i mroź 2 godz.
  7. Zamieszaj, przykryj folią i zamrażaj kolejne 4 godz.
  8. Lody z migdałowym karmelem wyłóż na talerz, obłóż ubitą resztą kremówki i migdałami w karmelu.
Przepis z "Pani domu"

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)