Kremowy przekładaniec ze śliwkami

Z pyszną masą i galaretką!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kremowy przekładaniec ze śliwkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na ciasto:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka naturalnego kakao
  • łyżeczka cynamonu
Na krem:
  • 1 l mleka
  • 20 dag cukru
  • 16 dag mąki
  • 20 dag masła
  • cukier wanilinowy
Do dekoracji:
  • 2 galaretki rubinowe
  • 30 dag śliwek
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na przekładaniec ze śliwkami!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do ciasta.
  3. Dorzuć kakao, cynamon i ponownie wymieszaj całość.
  4. Ciasto wyłóż na blachę o wymiarach 24 na 24 cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
  5. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
  7. Połowę mleka zagotuj, do reszty wsyp cukier, mąkę i cukier wanilinowy, wymieszaj mikserem.
  8. Do gotującego mleka wlej mleko z dodatkami i mieszaj, aż powstały krem będzie gęsty.
  9. Zdejmij z ognia i wystudź.
  10. Masło ubij mikserem, dodając partiami wystudzony krem.
  11. Jeden blat ciasta ułóż ponownie na blasze i posmaruj połową kremu, przykryj drugim blatem i posmaruj resztą kremu.
  12. Ciasto odstaw do lodówki.
  13. Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.
  14. Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  15. Włóż do galaretki i odstaw, by galaretka lekko przestygła.
  16. Lekko tężejącą galaretkę wyłóż na schłodzone ciasto i ponownie odstaw do lodówki.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
przekładaniec ze śliwkami byłby spoko w wersji z porzeczkami