Krem zabajone - przepis składniki i przygotowanie

Krem jajeczny fot. STOCKFOOD/FREE
Zabajone podaj z delikatną waflową rurką!
Weronika Kwaśniak / 10.02.2015 16:17
Krem jajeczny fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie 15 minut * 1 porcja – ok. 190 kcal

Składniki na 4 porcje kremu zabajone:

  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • kieliszek półwytrawnego białego wina lub szampana
  • 15 dag mrożonych truskawek
  • kandyzowane owoce

Sposób wykonania kremu zabajone:

  1. Żółtka ubij z 4 łyżkami cukru.
  2. Umieść w gorącej kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą) i dalej ubijaj, dodając stopniowo wino.
  3. Truskawki rozmroź, zmiksuj z pozostałym cukrem.
  4. Puszysty krem rozłóż do pucharków.
  5. Przy brzegu (lub na spodzie) polej masą truskawkową.
  6. Posyp kandyzowanymi owocami.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na desery:

Tagi: krem, deser

Redakcja poleca

REKLAMA