Karpatka z owocowym kremem

Krem przygotujesz np. z granatu, truskawek, malin lub innych owoców!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Karpatka z owocowym kremem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka wody
  • 12 dag masła
  • sól
  • szklanka mąki
  • 4 jajka  
Krem:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • pół granatu
  • 15 dag masła
  • cukier puder do posypania
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na karpatkę z owocowym kremem!

  1. Wodę zagotuj z masłem i szczyptą soli.
  2. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj.
  3. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto będzie gładkie i szkliste.
  4. Zestaw je z ognia, przestudź.
  5. Do ciepłego ciasta, ucierając, wbijaj kolejno jajka.
  6. Całość miksuj, aż ciasto całkowicie wystygnie.
  7. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Ciasto podziel na dwie części.
  9. Każdą oddzielnie rozprowadź w blasze i upiecz w temperaturze 220 stopni C (około 15 minut). Wystudź.  
  10. Osłodzony budyń ugotuj na mleku, wystudź.
  11. Z granatu wyjmij pesteczki, zmiksuj je (możesz przetrzeć przez sito), połącz z budyniem.
  12. Masło utrzyj i dalej ucierając, dodawaj łyżkami porcje budyniu.
  13. Blaty ciasta przełóż kremem, schłodź.
  14. Oprósz cukrem pudrem, krój w kwadraty.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)